Zgodovina glasbene šole Jesenice

 

Glasbena šola Jesenice je bila ustanovljena 1. septembra 1947 z odlokom Ministrstva za prosveto in kulturo Ljudske republike Slovenije.  Prostore je imela v stavbi Gimnazije. Glasbila je dobila od narodne imovine, pri ureditvi prostorov je finančno pomagala Železarna. Vpisanih je bilo 129 učencev, ki so se učili klavir, harmoniko, godala, pihala, trobila in petje.

 

V letu 1964 je šola odprla oddelke v Žirovnici, Mojstrani in Kranjski Gori.

 

Od leta 1977 šola sodeluje z zamejskimi Slovenci na Avstrijskem Koroškem in v Kanalski dolini v Italiji.

 

V letu 1993 je šola dobila začasne prostore v samskem domu na Kejžarjevi 22, oddelek baleta je gostoval v prostorih Osnovne šole Poldeta Stražišarja in Gledališču Toneta Čufarja.

 

20. marca 2005 je šola dobila svoje prve prostore namenjene izvajanju glasbene dejavnosti v Kasarni, kjer domuje skupaj z Gornjesavskim muzejem. Šola ima 18 učilnic za individualni pouk, 2 učilnici za skupinski pouk, zbornico, knjižnico, prostore uprave ter koncertno in baletno dvorano.

 

Danes šolo obiskuje 485 učencev, ki se izobražujejo po programu glasba in ples. Šola se lahko pohvali s harmonikarskim, pihalnim, godalnim in simfoničnim orkestrom in pevskim zborom.